Energi- och kostnadseffektiva kompletteringsbyggnader

Kompletteringsbyggnader, små multifunktionella fristående byggnader som inhyser funktioner som bostäder ofta behöver, är sällan speciellt energieffektiva. I detta projekt följer vi upp en förstudie som föreslår att de genom prefabricering skulle kunna bli både billigare och energismartare.
Apr 2019
Sept 2021

Bakgrund

I ett tidigare projekt utvärderades ett stort antal lösningar kring besparingspotentialen ur ett energi- och kostnadsperspektiv. I studien drogs slutsatsen att sex renoveringslösningar gemensamt har potential att minska de totala renoveringskostnaderna inom miljonprogrammets bostadsbestånd med 25 % från dagens nivå och samtidigt uppnå 15% energieffektivisering. En av fyra speciellt utpekade lösningar är just prefabricerade kompletteringsbyggnader.

Traditionella kompletteringsbyggnader undkommer Boverkets energikrav, vilket innebär stor potential för energieffektivisering. Samtidigt var det svårt att motivera att genomföra åtgärder som ökade kostnaderna då energibesparingen i sig inte ledde till några stora besparingar. Därför undersökte förstudien alternativet prefabricerade byggnader med högre energikrav och fann att det gick att både åstadkomma en kostnadsminskning och energibesparing genom volymbeställning.

Vad är en kompletteringsbyggnad?

En mindre, fristående byggnad som hyser olika ytterfunktioner till bostäder, exempelvis tvättstuga,  cykelförråd eller samlingslokal. Kompletteringsbyggnaderna kan också innebära en bättre tillgänglighetsanpassning, och kan flytta fuktdrivande och bullerskapande aktiviteter ut ur hyresgästernas levnadsutrymmen.

Målsättning

Projektets målsättning är att undersöka om den teoretiska potentialen om ca 25 % kostnadseffektivisering och 25 % energieffektivisering också kan uppnås i realiteten. Projektet ska kartlägga aktörerna på marknaden, identifiera lämpliga mät- och utvärderingssystem samt upprätta en teknikupphandling hos HBV.

Resultat

Beroende på utförande och energiklass på kompletteringsbyggnaderna drogs slutsatsen att energiprestandan går att öka med upp till 70% och kostnaderna minskas med upp till 21%. Energiklass B visade sig kombinera ökad energiprestanda (+38%) med minskade kostnader (-21%) på bästa sätt.

Upphandlingen visade genom sin totala inköpsvolym en minsta marknadsutbredning av 180 byggnader under ramavtalets löptid. I förhållande till byggnader utan energiklass kommer dessa byggnader att tillföra en energieffektivisering med upp till 220 000 KWh/ år. Samtidigt visar teknikupphandlingens arbete att potentialen inom de allmännyttiga bostadsbolagen är 755 tvättstugor under de närmaste 5 åren vilket ger en potentiell energieffektivisering av upp till 1 000 000 KWh/ år.

Genom detta initiativ har värdefull kunskap kring kravställning och upphandling av energi- & kostnadseffektiva prefabricerade byggnader fåtts, vilket har stor potential att utvecklas inom andra byggnadsområden framåt. För HBV ligger LSS-boende (Boenden med Särskild Service) som potentiellt område att vidareutveckla detta och för Sveriges Allmännytta finns ytterligare utveckling av de prefabricerade Kombohusen med fokus på energi-, miljö- och klimateffektivitet på agendan.

Medverkande
HBV / Sveriges Allmännytta / Sustainable Innovation
Finansierades av
Energimyndigheten