Bakgrund
Då samhället behöver övergå till ett cirkulärt byggande, adresseras behovet av en mer hållbar och resurseffektiv praxis i många frågor. Det kommer att kräver nya arbetssätt och samarbetsformer för bygg- och anläggningsbranschen ska kunna minska sina växthusgasutsläpp och sin resursförbrukning.
Syfte
Syftet med projektet är att främja övergången till cirkulär ekonomi inom byggsektorn. Det innebär att minska miljöpåverkan genom att förlänga livslängden på byggnader och återanvända material. Projektet vill utforska hur en cirkulär stadsbyggnadsprocess kan se ut för att kunna ta framgångsfaktorer från pilotprojekt till en ny branschstandard.
Genomförande
Projektgruppen kommer att samverka kring demonstrationsprojekt för att skala upp cirkulära byggmetoder. Dessa projekt ska utgå frågorna:
- Hur delar och sprider vi framgångsfaktorer för cirkulärt byggande?
- Vad krävs för att möjliggöra en cirkulär byggprocess?
Samarbetet syftar till att utveckla och testa cirkulära principer i praktiken, med fokus på att öka förståelsen och tillämpningen av dessa principer bland aktörerna.
Mål
Målet är att fördjupa samarbetet mellan olika aktörer för att främja utvecklingen av cirkulära byggprojekt. Vid projektets slut ska:
- Samarbetet inom Klimatarena Stockholm ha stärkts med fokus på cirkulärt byggande.
- Minst 75 procent av deltagande parter ska ha ökat användningen av cirkulära principer i sina projekt.
- Cirkulära principer ha implementerats och utvärderats i minst två stadsbyggnadsprojekt.
- Framgångsfaktorer och lärdomar från projektet sammanställts och spridits.