Sustainable Innovation möjliggör en övergång till ett hållbart samhälle genom samverkan. Tillsammans med näringsliv, offentlig sektor och forskning skapar, testar och skalar vi upp innovationer som bidrar till en djupgående samhällsförändring och gör klimatet, affären och livet mer hållbart.
Vad vi gör och hur
Vi är en unik aktör som genom vårt fokus på att skala upp innovationer förstärker innovationssystemet och accelererar omställningen. Vi hjälper lovande idéer och lösningar att överbrygga glappet mellan utveckling och kommersialisering genom att skapa demonstrationsplattformar i samverkan med radikalt olika aktörer – entreprenörer, storbolag, offentlig sektor och forskare. Vårt fokus är hållbara lösningar inom bebyggelse, mobilitet och energisystem, nationellt och internationellt. På så sätt bidrar vi till de globala målen 7, 9, 11 och 12 i Agenda 2030. Vi driver 30 parallella forsknings-och utvecklingsprojekt som involverar 300 partners och 8 medlemsföretag.
Vårt fokus är hållbara lösningar inom bebyggelse, mobilitet och energisystem.
Historia och bakgrund
Under åren 2006 till 2009 finansierade Energimyndigheten ett forskningsprogram ”Energi, IT och Design”. Uppgiften var att stödja forskning och utveckling av produkter och tjänster med inriktning på konsumentens roll i energisystemet. Forskningsprogrammet stöddes av ett programråd med representanter från näringsliv och forskning. I programrådet väcktes frågan om ett centrum för energieffektivisering där forskningsresultat snabbare kunde omsättas i tillämpningar och nyföretagande.
I juni 2008 bildades ”Föreningen för Energieffektivisering” och i samband med detta grundades Sustainable Innovation, med Patrik Nilsson som vd. Vi har sedan dess etablerat en unik position med vårt arbete att ta hållbara lösningar från ax till limpa i nära samverkan med ledande företag, entreprenörer och forskare.
Vi har funnits i över 10 år och har genomfört över 100 projekt inom hållbar innovation med över 1000 partners.
Det omöjliga blir möjligt
Vi vill vara ett företag som hjälper samhällets alla delar att göra vad de kan för att bidra till en hållbar värld, och tillsammans med partners och medlemsföretag förverkligar vi den hållbara framtiden. Våra projekt följer aldrig en linjär process utan antar en komplex form med många länkar och delar. Hållbarhetsutmaningen kräver olika insatser och genom att dekonstruera problemen kan vi jobba med alla olika lager. Vi gör det omöjliga möjligt. Helt enkelt.
Kommunikation och spridning
Vi ser kommunikation, påverkan och beteendeförändringar som avgörande faktorer för att nå hållbarhetsmålen. För att en idé ska tas från ritbordet till marknaden behövs dels nätverk och mötesplatser, dels plattformar för att föra ut och tillgängliggöra hållbara lösningar. Vi jobbar brett med kommunikation för att göra våra resultat tillgängliga, både genom egna kanaler och genom våra projektpartners. En viktig kommunikationsplattform är vår Hållbarhetsarena på Teaterskeppet där vi, sedan starten av vår verksamhet, årligen har samordnat ett femtiotal hållbarhetsarrangemang med över 3 000 deltagare. Vi anordnar också frukostseminarier där vi bjuder in till spännande möten med personer som jobbar inom hållbarhet och innovation. Syftet är att bryta invanda tankemönster och visa att en hållbar framtid går att åstadkomma i samverkan.
Vår projektmodell
Vi fångar upp spännande projektidéer och utvecklingsbehov genom trender, partners, akademi, innovatörer, städer och våra medlemmar. Sedan gör vi en noggrann bearbetning och prioritering av idéerna där de ställs mot olika krav som exempelvis effektiviseringspotential, uppskalningspotential och finansieringsmöjligheter.
Så går ett projekt till
Utifrån en kravanalys sorterar vi fram de idéer som har högst potential att leda till systemförändring. Projekten och de blivande innovationerna tar form genom att idéerna får ett tydligt syfte, mål, konsortium, kommunikationsplan och budget. Vi knyter även relevant forskning till idéerna och utforskar möjligheten för offentlig finansiering. Parterna som ingår i konsortiet skriver på ett avtal och en styrgrupp bildas. Styrgruppen väljer sedan en projektledare som i sin tur ansvar för det operativa arbetet och rapporterar till styrgruppen.
Hållbarhetsentreprenör som brinner för att föra innovationer till marknad
Thomas är en entreprenörssjäl som arbetat med hållbar organisations- och affärsutveckling på ledande positioner inom både ideell sektor och näringsliv under drygt 20 års tid. Thomas har bla. ingått i styrgruppen för regeringsuppdraget Informationscentrum för hållbart byggande, Energinätverk Sveriges styrelse och är styrelseordförande för Energieffektiviseringsföretagen. Thomas fokus är utvecklingen av innovationssystemet för att snabbare ta forskning till marknad och uppskalning i samhället samt innovationer som kombinerar kostnads-, energi-, miljö-, klimat- & resurseffektivitet och skapar hållbara livsmiljöer. I detta är Thomas djupt involverad i bygg- & fastighetssektorn, de allmännyttiga bostadsbolagens utveckling samt det lokala/ regionala/ nationella färdplansarbetet och sitter ex. i ledningsgruppen samt leder det akademiska rådet inom Sveriges första lokala färdplan LFM30 i Malmö.
Entreprenörsbakgrund och ett starkt engagemang i att få in hållbarhet i näringslivet och samhället.
Entreprenörskapet har omfattat internationell verksamhet och försäljning i EU, Nordamerika, Asien och Latinamerika. Genom egen konsultverksamhet inom affärsutveckling och försäljning har fokus varit att utveckla och implementera nya hållbara affärer och koncept främst inom konsumentmarknader. Inom Sustainable Innovations projektverksamhet har ett flertal projekt nått skalbarhet kommersiellt. Nuvarande fokus är främst transportsektorns utmaningar och att lösningar på dessa snabbt omsätts i samhället och internationaliseras genom ny svensk export.
Tror på att kommunikation är nyckeln till hållbarhetsförändring
Susanne har lång erfarenhet av hållbar affärsutveckling och kommunikation med fokus på innovation, samverkan och strategi inom offentliga/privata verksamheter. Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och tidigare roller som Kommunikationschef, hållbarhetsrådigvare och affärsutvecklar på bl.a. Sustain In Time och Det Naturliga Steget.
Drivs av viljan att bidra till hållbara affärer och en snabbare omställning
Maria är nationalekonom med bred erfarenhet av både omvärlds- och affärsanalys från finans, fordons och logistiksektorn. Maria har också varit med och drivit start-up bolag inriktat på internationella investeringar i solenergi.
Magnus är en ingenjörssjäl som under sin drygt 30-åriga professionella verksamhet alltid drivits av att få göra skillnad på riktigt, att det inte stannar på ritbordet, powerpoint eller i molnet
Magnus brinner speciellt för verkstad åt ”vår” tids stora utmaningar kring klimatet och vår livsmiljö. Han är lite av en allätare när det gäller teknologi och affärsmodeller men har sin tyngdpunkt kring materialfrågor, affärsmodeller, entreprenörskap/ledarskap och kommersialisering. Med åren har frågor av mer existensiell och filosofisk form börjat smyga sig in i hans arbete.
Känd debattör och föreläsare om digitaliseringens betydelse för samhälle och näringsliv
Han är IT-professor vid Göteborgs universitet, tidigare forskningschef vid Sustainable Innovation, styrelseordförande i Aktivering, ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och mångårig rådgivare till regeringen i IT-politiska frågor.
Datavetaren som fastnade i mätning men gillar att prata
Joachim har jobbat med energisystemets utveckling i många år, och intresset för datorer och systemlösningar föddes när han började leka med en ABC80-dator i en skrubb på grundskolan. Nu fokuserar han främst med hur energisystemen skall kunna samarbeta med fastigheter för att vi ska kunna ha ett helt fossilfritt energisystem i framtiden. Jocke älskar när det visar sig att man kan koppla ihop system och skapa en nytta som är tre gånger bättre än de enskilda systemen. Han är även en mycket uppskattad talare då han på ett pedagogiskt och enkelt sätt beskriver de ibland svåra energisystemen och digitaliseringens utmaningar.
Entusiastisk över projekt där partners från olika kulturer möts för att lösa gemensamma utmaningar.
Nicolai har lång erfarenhet av hållbar utveckling på EU-nivå med fokus på möjligheterna i den samverkan som bidrar till slagkraftig samhällsförändring med stöd av teknikutveckling i skärningspunkten mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.
Kandidatexamen i Statsvetenskap vid Lunds universitet och Masterexamen i European Studies från Göteborgs universitet. Tidigare arbetat vid flera universitet och städer som projektledare, strateg och projektutvecklare.
Petter rör sig enkelt mellan kommunikationsstrategier, usabilitytänk och att skapa slagkraftiga budskap i alla format från text, bild till film. LFM30 är en aktörsdriven, lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö till 2030.
Hanna är en samhällsplanerare med erfarenhet att arbeta med planering både inom civilsamhället och i politisk styrd organisation.
Hanna är utbildad samhällsplanerare med inriktning mot hållbar stadsutveckling. Hon har ett särskilt intresse för miljö, bostadsfrågor och inkluderande samhällsutveckling. Hanna har erfarenhet att arbeta med planering både inom civilsamhället och i politisk styrd organisation genom Trafikverket. LFM30 är en aktörsdriven, lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö till 2030. På LFM30 jobbar Hanna på kansliet med koordinering, medlemsvård och projektledning.
Stjärna på processledning, kompetensutveckling och på att skapa engagemang
Jennifer har lång erfarenhet av att arbeta med hållbarhetsfrågor
och kommunikation, både inom civilsamhället och politisk styrda organisationer. LFM30 är en aktörsdriven, lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö till 2030.
Vill bidra till omställningen med hjälp av kommunikation
Stina har lång erfarenhet av kommunikation och digital marknadsföring från såväl mindre som större företag och även från byråsidan. Hon har en kandidatexamen i Informationsdesign, utbildning i grafisk design och har tidigare varit verksam i roller som bland annat digital strateg och marknadsansvarig.
Vi använder cookies och mätverktyg för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen och förbättra innehållet på vår hemsida. Genom att välja OK godkänner att vi sparar information om hur du använder sidan. Läs mer.