Elbehovet i Sverige förväntas minst dubbleras fram till 2045, vilket gör att samhället blir allt mer beroende av el. Samtidigt omformas energisystemet i grunden och blir mer distribuerat, integrerat och med en större andel variabel elproduktion. Förberedelseprojektet Sweden Flex ser över hur transformationen mot ett hållbart energisystem kan formeras. Branschen har en avgörande roll i detta och har under projektets gång bjudits in till samtal.
Framtidens innovations-
program skapas nu!
I det här innovationsprogrammet kommer vi att söka medel från Vinnova, Formas och Energimyndigheten till olika satsningar för energiomställningen. För att driva utvecklingen inom programmet har följande mission antagits:
År 2035 finns en miljon fossilfria och resilienta energisamhällen, där lokala aktörer bidrar till elsystemets balans.
Just nu utformas ansökan för programkontoret där Lindholmen Science Park kommer vara huvudsökande. De roller som finns kopplade till programkontoret är styrelse, programråd och referensgrupp.
Din organisation behövs
Din organisations engagemang behövs för att vi ska lyckas med programmets mission och vision. För att stödja ansökan och realiseringen av programmet behöver din organisation bidra med pengar eller tid, eller en kombination av dem, till programkontoret under fem års tid. Under ett digitalt möte svarar vi på frågor om vad det innebär att delta med en avsiktsförklaring eller ett stödbrev.
För dig som vill ansöka
Dokumenten nedan står för grunden till ansökan som din organisation gör för Impact Innovation. Frågor eller funderingar? Hör av dig till karin.farnevik@lindholmen.se.
———-
Bakgrund
Att ställa om energisystemet är centralt på flera sätt för att vi ska lyckas med klimatomställningen. Sustainable Innovation, Power Circle och Linköpings Universitet ser att möjligheten att nå dit går, men vi behöver fler verktyg som verkar för att fossilfri energi blir en grundkälla och att flexibilitet samt andra nya tjänster är avgörande delar på vägen dit. Tillsammans har vi fått fördelen att driva ett förberedelseprojekt mot ett nytt strategiskt innovationsprogram som ska främja just de förutsättningarna – Sweden Flex!
Hur kan då flexibilitet bidra till att snabba på omställningen och göra den mer resurseffektiv? Jo, genom att utnyttja de elnät och produktionsresurser vi redan har mer effektivt, men också se över nya incitament i det linjära system vi har idag i Sverige för att bli mer flexibelt på andra sätt tex med digitala tjänster och affärsmodeller. På kort sikt kan handla om att snabbt skapa utrymme för nya anslutningar där det annars riskerar att bli fullt i elnätet, på lång sikt att se över så kallade energy comunities, micronät och ödrift.
Syfte
Det övergripande syftet är att verka för en hållbar omställning av energisystemet tillsammans med aktörer från näringsliv, akademi, bransch, och offentlig sektor, såväl nationellt som internationellt. Genom att verka för ett programkontor för delad kunskap, processer, lagstiftning, forskning och innovation, som via ett program kan möjliggöra nya samarbeten mer tydliga och enkla, att ledet mellan forskning och implementering blir kortare och att spetsforskning och kompetens kommer till gagn på nationell och internationell nivå. Sverige ska vara en hävstång för detta.
Mål
Så vad skulle ett strategiskt innovationsprogram specifikt riktat mot energisystemet i sig och elsystemet i synnerhet kunna ge? Vi tror att det skulle vara en viktig pusselbit för att bidra till transformationen och systemförändring vi står inför, inte bara i Sverige utan även globalt, genom att tex verka för att:
- Reducera hinder för framtida lösningar. Det skulle skapa bättre förutsättningar för att implementera nya innovationer inom området.
- Underlätta för nya affärsmodeller och marknader genom stöd till nya aktörer inom energisystemet. Nya samarbeten och affärsmöjligheter kan skapas när traditionella aktörsroller ändras
- Bättre samverkan mellan aktörer, mer tvärsektoriella samarbeten behövs. Långsiktig samhällsplanering som tar vara på olika intressen är en utmaning och kräver engagemang och samverkan mellan nya aktörer som inte ser sig som en del av energisystemet idag.
Om Impact Innovation
Impact innovation är Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet och samlar aktörer som tillsammans ökar takten i omställningen till ett hållbart samhälle. Det är en fortsättning på de pågående strategiska innovationsprogram som startade 2013. De förstudier som nu beviljats, varav Sweden Flex är en av, ska leda till fem nya program som kommer att starta under 2024. Initiativtagare till Impact Innovation är Vinnova, Formas och Energimyndigheten.