Bakgrund
Omställningen av energisystemet innebär att allt mer av elenergin produceras från väderberoende energikällor, som sol- och vindenergi, i nära anslutning till där energin används. Samtidigt innebär omställningen till en fossilfri fordonsflotta ett ökat behov av el för laddning av elbilar. I det lokala elsystemet innebär dessa förändringar stora utmaningar. Användning av lokala batterilager kan spela en viktig roll för att jämna ut laster, t.ex. i samband med elbilsladdning och därmed bidra till ett robust och kostnadseffektivt energisystem. Batterilagren behöver också kombineras med styrsystem som optimerar energiflödena mellan produktion, användning och lagring, både lokalt och i samspel med omvärlden.
Syfte
Genom demonstrationsprojektet vill vi utveckla kunskap och praktisk erfarenhet av energilagring inkl. styrning/optimering av energiflöden. Projektets parter Vattenfall, Askersunds kommun och Sustainable Innovation kommer att bygga upp en fullskalig pilotinstallation i Askersund. Anläggningen omfattar solelproduktion, elenergilager och laddplatser för elbilar i anslutning till kommunens nybyggda kunskaps- och kulturcentrum Sjöängen. Lokalerna innehåller olika typer av funktioner som undervisning, bibliotek, storkök, konferens mm, vilket ger goda möjligheter att testa olika strategier för styrning av energiflöden.
Utförande
Tester av olika driftstrategier kommer att genomföras och utvärderas för att öka förståelsen för hur ett batterilager med smart styrning kan bidra till ekonomi och systemstabilitet. Driftstrategier som kommer att testas omfattar bl.a. att utjämna effektuttag från lokalnätet vid förbrukningstoppar (t.ex. vid laddning av elfordon), utnyttja variationer i elpriser på elmarknaden och kunna leverera avbrottsfri kraftförsörjning.
Målsättning
- Bygga upp en pilotinstallation omfattande solelproduktion, elenergilager (ca 50 kWh), laddplatser för elbilar samt ett system för styrning av energiflöden.
- Test/utvärdering vid drift av energilagret under ca 12 månader. Utvärderingen omfattar såväl tekniska prestanda, tillförlitlighet, identifiering av tekniska förbättringsbehov samt totalekonomisk bedömning.
- Med utgångspunkt från det aktuella fallet diskutera olika möjliga affärsupplägg mellan leverantör och kund (t.ex. olika former av vinstdelning).
Om Sjöängen
Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum är Askersunds kommuns största satsning någonsin och den 12 000 kvadratmeter stora byggnaden innehåller bland annat skola för årskurserna 6 till 9, bibliotek, stor salong med plats för 500 personer, storkök och mycket annat. Tack vare satsningen på Sjöängen tilldelades Askersunds kommun utmärkelsen som Årets samhällsbyggare av tidningen Dagens samhälle i maj 2017.