Det går att spara mycket energi om man inför moderna ventilationssystem med värmeåtervinning i den stora mängd flerbostadshus som byggdes under miljonprogrammet.
Majoriteten av miljonprogrammets lägenheter har enkla ventilationslösningar, vilka är både omoderna och energislukande. I det här projektet har vi undersökt hur FTX-system för återvinning av värme från ventilationsluften kan bli mer attraktiva för befintliga flerbostadshus. Installation av dessa system i stor skala skulle innebära betydande energivinster.
Under perioden 1965 till 1974 byggdes cirka 600 000 lägenheter i flerbostadshus. Dessa hus var utrustade med enkla ventilationslösningar som frånluftsfläktar och springventiler för tilluft. Systemen fyllde dåtidens krav, men är numera omoderna och energikrävande. Genom att installera FTX-system kan man spara mycket energi, då dessa system använder värmen i frånluften som i hög utsträckning kan återvinnas.
I detta projekt ingick fyra flerbostadshus i stadsdelen Kvinneby i Linköping. Två av husen konverterades till FTX-system, det ena från ett frånluftssystem och det andra från ett från- och tilluftssystem. Två hus i samma område, som är väldigt lika de som konverterats, utgjorde jämförelseobjekt. Mätningarna omfattade energi, fukt, temperaturer och koldioxidhalter jämfördes med mätningar efter konverteringen under värmesäsongen 2016–2017.
Projektet pågick från december 2013 till oktober 2017.
I projektet medverkade Sustainable Innovation, Riksbyggen och Lunds Tekniska Högskola.
Energimyndigheten har delfinansierat projektet genom forskningsprogrammet E2B2.