Bakgrund
I Gävle kommun står transportsektorn för 63 % av växthusgasutsläppen, och ytterligare 9 % kommer från byggmaskiner. Trots flera tidigare initiativ finns fortfarande stora utmaningar med att skala upp dessa lösningar på lokal och regional nivå för att få en bredare effekt.
Nu har Gävle fått stöd från EU:s projekt Net Zero Cities att starta ett fokusområde kring transport och mobilitet. Detta stöd möjliggör att staden kan omsätta sina klimatambitioner i praktiska åtgärder.
Mål
Genom projektet kommer ett nytt samverkansnätverk att skapas mellan offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle. Syftet är att testa innovativa sätt att samarbeta för att nå klimatneutralitet och att skapa en grund för en effektiv elektrifiering av laddinfrastruktur, med fokus på vägtransport.
Genomförande
Projektet kommer att fokusera på att:
- Öka kunskapen om ekonomiska och praktiska effekter av olika val mellan elektrifierad transport och hållbara bränslen.
- Identifiera lämpliga platser för laddinfrastruktur, med hänsyn till nätkapacitet och logistikrutter.
- Utveckla lokala och regionala policyer och regelverk för att stödja minskningen av utsläpp i transportsektorn.
- Bygga ett starkt lokalt mandat för handling.
- Förändra attityder mot mer hållbara transportlösningar.
- Utveckla innovativa metoder i upphandlingsprocesser.
Pilotprojektet bygger på tidigare aktiviteter i staden som kommer att förfinas och skalas upp. Under 2022-2023 initierades en samarbetsplattform mellan vägtransportföretag och transportköpare. Projektet kommer att bygga vidare på tidigare erfarenheter och modeller som utvecklats, såsom simuleringsmodeller för storskalig laddinfrastruktur (terminal to grid) och projekt som Terminalladdning av Elektriska Distributionsfordon och 100% elektifiering av distributionsfordon.
Erfarenheter från tidigare och pågående projekt om digitala plattformar, alternativa fossila bränslestationer, delade pendlingsplattformar och statisk laddinfrastruktur kommer att användas för att stärka samarbetet och skapa ett framgångsrikt pilotprojekt. Målet är att skapa systematiska och tvärsektoriella tillvägagångssätt för att stödja transportsektorns koldioxidminskning.
Presentation av projektet
Under Almedalsveckan hölls ett seminarium där Roland Elander från Sustainable Innovation och Anna Klasson från 3rd Bridge presenterade projektet och det tänkta genomförandet. Se inspelningen från seminariet.