Dubbel delning av trädgårdsprodukter

Att låta boende och förvaltare av grönområden i bostadsområdet dela trädgårdsredskap har många fördelar. De boende slipper köpa egna redskap, och förvaltarna slipper släpa runt på en massa redskap och kan då använda klimatsmarta färdmedel som cykel eller lätta elfordon. För miljöns del blir vinsten såklart minskade resurser då mängden redskap som behövs minskas drastiskt. När dessutom gamla fossilredskap ersätts med el blir klimatpåverkan minimal. Konceptet med delade redskap är testat sedan tidigare med goda resultat, och i det här projektet skalar vi upp initiativet ytterligare för att nå marknadsgenomslag.
Jun 2023
Dec 2024
Dubbel delning av trädgårdsverktyg – både mellan boende och boende och förvaltare

Bakgrund

Grönområden i flerbostadsområden underhålls vanligtvis av en förvaltningsorganisation. De använder traditionellt fossila trädgårdsverktyg som de transporterar till olika uppdrag. Detta orsakar utsläpp både vid transport och när verktygen används, som gräsklippare, motorsågar och trimmers. Genom att byta ut fossila trädgårdsverktyg mot eldrivna alternativ snabbas omställningen på och resurseffektivitet främjas genom att både boende och förvaltning ingår i delningen.

Mål

Projektets mål är att minska resurs- och energianvändning genom att dela trädgårdsverktyg. Delningsmöjligheten erbjuds både förvaltare och hyresgäster genom en trädgårdsbod i bostadsområden. Förvaltare använder verktygen under veckor och dagtid, medan hyresgäster använder dem på kvällar och helger. Denna delning har visat sig vara framgångsrik, och nu tar vi med oss lärdomarna för att skapa en affärsmodell som fungerar på marknaden.

Detta uppföljningsprojekt syftar till att ta bort de hinder som finns och verifiera skalbara affärsmodeller tillsammans med huvudaktörerna (Husqvarna) och behovsägarna (Riksbyggen och MKB) i projektgruppen.

Verktygsleverantörer ska kunna erbjuda verktyg för delning mellan förvaltare och hyresgäster på olika tider. Från den tidigare piloten när vi testade konceptet har vi utvärderat beteende och användarupplevelse. Vi har också identifierat hinder för långsiktiga beteendeförändringar och vilka utmaningar som kvarstår för att skapa en fungerande affärsmodell.

Genomförande

Under projektets första fas var fokus att få låsen att fungera som önskat samt att ta fram design på bodarna och placera ut dem på de angivna platserna. Därefter hölls lanseringsevent med grannfika och demonstration av produkterna på de olika platserna. Piloterna genomfördes i Falkenberg (Riksbyggen), Oxie (MKB Fastighets AB, Allmännyttan i Malmö), Västervik (Riksbyggen) och Norrköping (Riksbyggen) under april till september 2024. I samband med lansering skickades pressrelease ut och artiklar om satsningen publicerades.

Resultat

Det finns en god potential för lösningen baserat på det här och de tidigare pilotprojekt som gjorts. De etnografiska studierna visar att den här typen av produkter fungerar bra att dela. Det som eventuellt kan uppfattas som ett hinder är bokningen, då många uppgett att de inte i förväg planerar när de ska utföra trädgårdsarbete. Dock har det inte varit något stort problem med upptagna produkter i det här projektet, men det skulle kunna bli ett hinder om användningsgraden ökade. De boende upplevde det positivt med så kvalitativa verktyg, dock fanns det viss osäkerhet kring hur en del produkter skulle användas. Men att de boende använder produkterna räcker inte i dagsläget då de används för sällan, därför är förvaltarperspektivet en viktig del av lösningen. För att göra det ekonomiskt lönsamt har projektet tagit fram förslag på affärsmodell som utgår från att bostadsföreningar och husägare leasar boxar med produkter i. Lösningen internationellt intressant för Husqvarna och andra produktleverantörer. Dock kräver omställningen att som förvaltare gå från egna produkter till att dela uthållighet. Dessutom är grönyteskötsel är en marginalpressad bransch och det krävs en storskalighet för att lösningen ska bli rationell.

Projektet i korthet

Mer om projektet

Nyheter om projektet:

Projektnamn
Utsläppsfria arbetsredskap som tjänst för delning mellan förvaltare och boende – uppskalning
Medverkande
Husqvarna / Hyresgästföreningen / MKB / Riksbyggen / Uppsala universitet / Sustainable Innovation
Finansieras av
Energimyndigheten

Vill du veta mer?

Roland Elander
Programchef Hållbar mobilitet