Genom att byta från ensam bilkörning till cykling, promenader, kollektivtrafik eller delade bilresor finns en enorm potential att snabbt minska utsläppen. I detta samarbete testar Borlänge kommun, Borlänge Energi, SSAB och Ikea en strukturerad form av samåkning.
Stefan Kujanpää, avdelningschef Hållbara anläggningar, SSAB Borlänge”Vi vet att det är många som arbetspendlar i egen bil till och från jobbet i Borlänge. Om vi kan underlätta för dessa att samåka kommer vi att kunna minska koldioxidutsläppen från persontransporter i Borlänge.”
App och beteendeförändring
Lösningen som presenteras är en digital plattform, en användarvänlig app som utvecklats av företaget Freelway. I appen kan användare både hitta samåkningspartners och erbjuda lediga platser i sina egna bilar. Appen förenklar även betalningsprocessen.
Jonas Flank, HR-chef, Borlänge kommun”Appen är en del av lösningen, men det här handlar lika mycket eller ännu mer om att förändra ett beteende. För att få fler att vilja prova detta samarbetar vi med KLOT/ Klimatpsykologerna som har expertkunskap om forskning kring beteendeförändringar.”
Enkelt och tryggt
Inför satsningen har projektgruppen genomfört intervjuer med medarbetare för att förstå eventuella hinder och argument som kan göra samåkning attraktivt. Faktorer som har identifierats som viktiga inkluderar att veta hur hemresan kommer att gå till, vad som händer vid oförutsedda händelser och givetvis trygghet.
Sara Bergström, tillförordnad Market Manager IKEA Borlänge/Gävle“Vi ser detta som en möjlighet för våra anställda att kunna göra fler hållbara val kopplat till hur man tar sig till och från arbetsplatsen. Där kommer appen med sin enkla och smidiga bokningsfunktion underlätta.”
Mot ett klimatneutralt Borlänge 2030
Borlänge är en del av Viable Cities satsning för att skapa klimatneutrala städer till år 2030. Det innebär att Borlänge, tillsammans med 22 andra svenska städer, arbetar för att hitta lösningar på de utmaningar som klimatomställningen medför. Arbetspendling är ett fokusområde, och samåkning en möjlig lösning för att minska bilar med bara en passagerare.
Anna Wenstedt, hållbarhetsstrateg på Borlänge Energi“Vi adderar nya grepp till en företeelse som redan finns men som har potential att växa. Om utfallet blir lyckat har vi hittat något som andra städer med enkla medel kan implementera. Att sprida goda exempel är kärnan i att vara en viable city.”
Visionen är att initiativet ska skalas upp till fler arbetsplatser, och så småningom sprida sig som ett gott exempel till andra kommuner. En positiv bieffekt av att samåka är att vi lär oss samarbeta, och skapar en bättre sammanhållning. Det är något som kan hjälpa oss i andra delar av omställningen och bidra till att skapa ett mer motståndskraftigt samhälle.
Om projektet
Medverkande i Arbetspendling – beteendeförändring med digitalt stöd är Borlänge kommun, Borlänge Energi, SSAB, Ikea, Klot/Klimatpsykologerna, Freelway och Sustainable Innovation. Syftet är att utveckla tjänster för samåkning, särskilt mellan landsbygd och stadskärna. Projektet finansieras delvis av Viable Cities, som i sin tur finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
På bilden, från vänster: Sara Bergström, Ikea, Jonas Flank, Borlänge kommun, Anna Wenstedt, Borlänge Energi och Stefan Kujampää, SSAB. Foto: Henrik Hansson.