Matens väg mot en skön framtid

Projektet Smakstaden tar sig an dagens utmaningar i hur vi i framtiden kommer att producera och leverera livsmedel. Genom att utforska lokala och hållbara lösningar för livsmedelsförsörjning i städer, vill öka både kvalitetoch självförsörjning. Syftet är att göra våra städer mer motståndskraftiga inför framtiden, samtidigt som både producenter och konsumenter gynnas.
Maj 2024
Jan 2025

Bakgrund

Matens roll i samhället har förändrats radikalt över tid. Där den tidigare var central för överlevnad och kultur, har den i dag blivit en självklar del av vardagen, särskilt här i västvärlden. Vi ställs istället inför nya utmaningar som påverkar vår livsmedelsförsörjning: höga matpriser, låg kvalitet, matsvinn och diskussionen om ekologisk kontra konventionell produktion. Klimatförändringar och konflikter såsom kriget i Ukraina, understryker vår sårbarhet i ett globalt livsmedelssystem. Torkan 2018, som drabbade Sveriges lantbruk hårt, var en varning om vad som kan hända när vår självförsörjningsgrad är så låg som cirka 50 procent.

Parallellt med detta växer insikten om matens betydelse för hälsa och välbefinnande, vilket sällan går hand i hand med dagens fokus på låga priser och hög effektivitet. Livsmedelsbranschen domineras av stora aktörer och deras satsningar på överflöd och låga priser. Samtidigt visar småskaliga initiativ på ett växande intresse för lokal och hållbar matproduktion. Dessa initiativ har dock än så länge begränsad påverkan på livsmedelsförsörjningen i storstäder där majoriteten av befolkningen bor.

Mål

Projektet Smakstaden syftar till att beskriva en eller flera möjliga framtida lösningar för hållbar urban livsmedelsförsörjning. Målet är att gestalta ett system där lokala och regionala producenter kan leverera sina produkter direkt till stadens konsumenter. Genom att kombinera effektivitet med kvalitet ska projektet bidra till en ökad självförsörjningsgrad och en hållbar utveckling av livsmedelssektorn. Visionen är att inom ett decennium producera, förädla och sälja en tredjedel av stadens mat inom stadens gränser, och därmed öka Sveriges beredskap att klara mer än 30 dagar utan import. Projektet vill även väcka intresset för lantbruk och mathantverk som framtidsbranscher, och hoppas kunna bidra till att attrahera ny kompetens och utvecklingskapital.

Genomförande

Tillsammans med marknadens parter, det vill säga matproducenter, logistikföretag, livsmedelshandeln, förpackningsindustrin, innovationssystemet, livsmedelsforskning och beteendevetare tar vi oss an framtiden i en serie workshops där underlaget för framtidsprototyper tas fram. En protototyp, som kan gestaltas digitalt som en animation, film eller interaktiv hemsida, kommer att fungera som ett verktyg för att sprida projektets insikter och väcka diskussion, intresse och nya utvecklingsprojekt mot framtidens hållbara livsmedelssystem.

Projektnamn
Smakstaden – matens väg mot en skön framtid
Medverkande
AFRY Experience Studios / Sveriges Lantbruksuniversitet / Malmö stad / Malmö Food Council
Finansieras av
Vinnova

Vill du veta mer?

Magnus Fransson, projektledare Sustainable Innovation
Magnus Fransson
Senior projektledare