En av projektets slutsatser är att ökad kunskap hur energisystemet förändras behövs. Därför har denna kunskapsbank tagits fram. Förhoppningen är att kunna bidra med inspirerande fakta och information om energisystemets olika delar. Kunskapsbanken förklarar hur ökad samverkan och dialog kan leda till en bättre lokal integration av förnybar elproduktion och nya tekniker. Materialet finns i lättillgängliga format såsom en kortfattad rapport, en pdf-serie i fem delar, videoinspelningar av seminarier och en powerpoint.
Anna Wolf, tillförordnad vd för Power Circle”Det finns just nu en stor efterfrågan på tydlig och saklig information kring energisystemets utveckling, samt ett stort behov av att sprida goda exempel på hur förnybar produktion och nya konsumenter kan integreras i de lokala energisystemen på ett snabbt och resurseffektivt sätt.”
En annan av projektets slutsatser är att det behövs en bättre dialog tidigare mellan lokala aktörer. Det skulle skapa en bättre integration av nya tekniker och snabbare processer för tillstånd och elnätsanslutning.
Sandra Johanne Selander, Länsstyrelsen Skåne”En stor bredd av aktörer behöver samverka för att framtidssäkra de lokala och regionala energisystemen så att inte klimatomställningen hindras.”
Projektägare till Smart förnybart är Länsstyrelsen Skåne, och deltagande projektpartners är Länsstyrelserna i Västra Götaland och Uppsala, Power Circle (via föreningen Elkraftringen) samt Sustainable Innovation. Projektet finansieras av Energimyndigheten och har pågått i två år.