Så minskar skolköken effekttopparna som belastar elnätet

I ett skolkök är det mycket som ska ske på en gång. Att tillaga pannkakor samtidigt som morgondagens lasagne förbereds över hela landet kräver mycket energi. Går det att med enkla medel tillaga maten mer effektsnålt?
Så löser skolköken effekttopparna

Effektens roll i energisystemet

Vi använder mer el än någonsin, och ju mer vi elekrifierar, desto mer el behöver vi. När många vill använda el vid samma tid på dygnet orsakar det så kallade effekttoppar, vilket kan medföra kapacitetsbrist. Det vore bättre för elnätet med en jämnare användning av el över dygnet. Idag saknas det dock ofta lösningar för hur vi ska kunna göra det. I projektet Flex-o-Mat, som är en del av Live-in-initiativet, är syftet att lyfta effektfrågan och visa förslag på hur vi kan använda elnätet smartare. För att testa teorierna används skolkök i Uppsala där projektet mäter skillnaden innan och efter att effektutjämning införts.

Test i skolköken

Under försöksperioden har skolkökens medarbetare själva fått välja olika saker att testa. Det populäraste har varit att starta och stoppa de olika köksapparaterna i tidsintervaller. Det innebär att koordinera och sprida ut användningen över tid. Det kan handla om att inte starta diskmaskinen samtidigt som ugnarna. Även den befintliga inställningen ”Reducerad effekt” har använts på ugnarna. Ugnarna är mest effektkrävande i köken eftersom dem ger kortvariga och höga toppar.

Ändrat beteende största vinsten

Den absolut största vinsten med de införda förändringarna i tillagningen är den medvetenhet och det engagemang som syns bland medarbetarna. Genom att mäta effekt och sedan presentera användningen på en skärm i köken blir resultatet av deras ansträngning konkret. Det har lett till att en beteendeförändring av effektutnyttjande kunnat genomföras.

Skärmarna på väggen visar effektanvändningen och har skapat en ny medvetenhet hos medarbetarna i skolköken.

Vill du veta mer?

Projektet Flex-o-mat är ett projekt som är sprunget ur Live-in Smartgrid. Flex-o-mat är finansierat av Energimyndigheten och projektparter är STUNS, Skolfastigheter och Måltidsservice.