Nyckeln till ökat återbruk – en integrerad process

Byggsektorn står inför en omställning där återbruk och cirkularitet måste bli en självklar del av det dagliga arbetet. Inom Klimatarena Stockholm pågår nu ett arbete för att utveckla en metodik som hjälper bygg- och fastighetsbolag att integrera återbruk i sina ordinarie ledningssystem.

Sustainable Innovation är en av aktörerna i projektet och ser stor potential i att skapa konkreta verktyg för att underlätta denna omställning. Genom att göra återbruk till en systematisk del av bygg- och fastighetsbolagens processer kan projektet bidra till att minska klimatpåverkan och resursförbrukningen inom byggsektorn.

– Att bygga in cirkularitet i ordinarie ledningssystem är av absolut vikt för att vi snabbt ska kunna skala upp återbruket i byggsektorn i jakten mot våra klimatmål. Den process som vi utvecklar inom projektet har potential att utgöra en nyckel till detta arbete, vilket är väldigt spännande, säger Thomas Sundén, vd och programchef för Hållbar bebyggelse på Sustainable Innovation.

Processen består av sju steg – från att få mandat och sätta mål till att analysera nuläget, genomföra, följa upp och skala upp. Processen stödjer organisationer och kommuner genom aktiviteter för att lyfta, undersöka och samarbeta kring cirkulära principer.

– Att våga göra annorlunda tillsammans är avgörande för att vi ska kunna ställa om och gå från dagens linjära process till ett hållbart och cirkulärt arbetssätt. Genom aktörssamverkan med en stark vision och ambitiösa mål, tar vi fram en gemensam färdplan för att tillsammans skapa win-win för alla inblandade aktörer, säger Lise-Lott Larsson Kolessar från projektpartner White Arkitekter.

Processen ingår i projektet Klimatarena Stockholm bygger cirkulärt som finansieras av den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Stockholms projektmedel för regional utveckling. Projektparter är Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholms län, Arlandastad Group, Castellum, Fabege, IVL Svenska Miljöinstitutet, Järfälla kommun, Nrep, Peab, Skanska, Sollentuna kommun, Stockholms stad, Sustainable Innovation och White Arkitekter.