Hur kan energigemenskaper snabba på omställningen?

Energigemenskaper är en av nycklarna till en snabbare energiomställning. Under Almedalsveckan samlade Sustainable Innovation experter och aktörer för att diskutera hur dessa lokala samarbeten kan stärka vår resiliens och påskynda övergången till förnybar energi. Ta del av insikterna från två inspirerande seminarier och upptäck hur vi tillsammans kan driva förändring.


Under våra energiseminarier på Hållbarhetsarenan i somras låg tyngdpunkten på energigemenskaper och dess potential att accelerera energiomställningen. Under två seminarium diskuterade vi delar som:

  • Genom ett gemensamt ansvar för system och investeringar kan vi avlasta elnätet samt öka lokal förnybar produktion, lagring och konsumtion.
  • Energigemenskaperna skapar förutsättningar för lokal flexibilitet i elsystemet. Utmaningar som behöver övervinnas är bristen på teknisk kompetens, suboptimerad och individualiserad energiskatt, individualiserade bidrag för grön teknik, samt avsaknad av lokala tariffmodeller mellan elnätsoperatörer och energigemenskaper.
  • För att säkerställa att energigemenskaper kan växa och skapa värde för både medborgare och lokala aktörer krävs mer dialog, kunskapsunderlag och forum för diskussion. Tillsammans kan vi utveckla goda exempel, modeller och kunskaper som gagnar hela elsystemet.

Seminarium 1: Energigemenskaper – här för att stanna? 

Just nu pågår en uppbyggnad av en folkrörelse där idén är att energi är något som går att dela med sina grannar och på samma gång underlätta för hela elsystemet. Energigemenskapernas tid är här, nu är frågan hur vi ger dem bäst förutsättningar att lyckas? Vissa beskriver det som en ketchupeffekt. Intresset för energigemenskaper har plötsligt ökat dramatiskt. Föreningarna har en potential att rita om kartan för hur det svenska energilandskapet ska se ut. Hur tar vi tillvara på den här potentialen på bästa sätt? Hur ser vi till att vi får ut samhällsnytta, nätnytta och mer hållbar elproduktion samtidigt? Sustainable Innovation tar i detta seminarium tempen på en av energidebattens hetaste snackisar och tillsammans med experter och representanter från energigemenskaperna själva.

Seminarium 2: Hur kan energigemenskaper bli en folkrörelse?

När fler kan äga sin egen energiproduktion och dessutom dela den med grannen kan en ny folkrörelse börja ta form. Hur kan vi underlätta för fler energigemenskaper och därmed för mer fossilfri energi? Kan energigemenskaper vara nyckeln för att öka den allmänna acceptansen för mer fossilfri energiproduktion? Vi har sett dem förut – vägföreningar, bostadsrättsföreningar och samfälligheter. Organisationer som samlar människor för en gemensam sak. Kan det nyvunna intresset för energigemenskaper bädda för en ökad demokratisering av energimarknaderna? Och kan det dessutom leda till en mer fossilfri elproduktion genom ökad acceptans för fler solceller och vindkraftverk?

De båda seminarierna möjliggjordes av vårt EU-finansierade projekt Masterpiece och projektet Kommunala energigemenskaper finansierat av Energimyndiheten.