Just nu effektstyr vi energin hos 346 villor för att minska belastningen på elnätet


I Uppland driver vi ett smart elnät där villor hjälper elnätet vid ansträngda förhållanden. Mitt i snövädret styr vi nu 346 villors värmepumpar för att effekttopparna inte ska bli för höga.

 

Den här typen av lösningar är en förutsättning för att vi ska kunna ha mer förnybar el i näten och ett måste för att vi ska ha en stabil energiförsörjning i framtiden. Nu håller vi även på att utöka styrningen genom att installera energilager med batterier i kombination med befintliga solcellsanläggningar och även lägga till elbilsladdning.

Vi har i tidigare visat att man med små medel kan skapa stor nytta i elnätet genom att använda våra villors flexibilitet. Nu växlar vi upp och det är jättekul att vi mitt i snöyran kan styra 1 MW och hjälpa elnätet, säger Joachim Lindborg, projektledare på Sustainable Innovation.

I elnätet som ligger norr om Uppsala märker man av att nätkunder börjar skaffa både hybrid- och elbilar. Beteendeförändringar i kombination med allt mer förnybar el i nätet ställer högre krav på elnäten framöver. Allt fler funktioner kan inkluderas om man uppgraderar fastigheter till smarta elnät vilket gagnar både fastighetsägare och energibolag.

Projektet heter Växlande effektreglering eller VäxEl och är en uppföljare på projekt KlokEl. Projektet drivs av Sustainable innovation i samarbete med Upplands Energi, Ngenic, Ferroamp, STUNS Energi och Chargestorm med finansiering från Energimyndigheten.