Tillvägagångssättet har testats i bostadsområden där de boende har en mindre trädgårdsyta att ta hand om och där det samtidigt finns gemensamma ytor som sköts av en förvaltning. Delningen är dubbelt energieffektiv, dels ersätts fossildrivna verktyg med batteridrivna och dels får redskapen en förbättrad resurseffektivitet då de används under längre tid.
Under projektets gång har vi arbetat med att överbrygga hinder för delningen. Ett fokusområde har varit om det kan finnas en efterfrågan för den här typen av tjänster från förvaltningar av grönområden. Genomförandet har gått ut på att placera ut ett antal bodar i bostadsområden. Där har både boende och förvaltning haft möjlighet att boka professionella trädgårdsverktyg. Förvaltarna har haft tillgång till verktygen under dagtid på vardagar och de boende på kvällstid och helger.
I den här videon får du lyssna till när Johan Skude, affärsutvecklare på Husqvarna, presentera lärdomar och utmaningar från det projektet.
Vill du veta mer om projektet och drivkrafter för beteendeförändring? På projeksidan hittar du bland annat en etnografisk studie som gjordes för att undersöka vad som kan få oss att förändra sina beteenden. Följ även fortsättningen i det nyligen startade efterföljande projektet som fokuserar på affärsmodeller för att skala upp till en större marknad.
Medverkande i projektet var Husqvarna, HBV, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Stiftelsen BodenBo, Telge Bostäder samt Uppsala universitet och finansierade gjorde Energimyndigheten.