Paris vice borgmästare åker utsläppsfritt med Nollzonstaxi från Arlanda


Flygplatser, järnvägsstationer och hamnar är Sveriges skyltfönster för omvärlden. Det är oftast det första turister och affärsresenärer ser när de besöker Sverige. I och med att Arlanda nu är med i Nollzon möts betydligt fler av en taxibil driven på el. Däribland Paris vice borgmästare Christophe Najdovski som är på besök i Sverige för att bland annat delta på Gröna Bilisters konferens Mobilitet och beteende samt träffa Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén.

– Det ska bli spännande att ta del av mobilitetsarbetet i Sverige. Ert land beskrivs ju ofta som ett föredöme! Personligen vill jag lära mig mer om initiativ, erfarenheter och god praxis som kan hjälpa oss i det fortsatta arbetet i Paris, säger Christophe Najdovski i en intervju med Gröna Bilister.

Att Christophe Najdovski och alla andra som reser hit får sin första kontakt med svensk vägtrafik i en elbilstaxi har inte bara ett värde som handlar om en tystare och renare trafik. Det finns även ett symboliskt värde i det som visar omvärlden att vi i Sverige tar klimatmålen på allvar.

Christophe kommer till Stockholm för att bland annat träffa Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm stad, och ta del av de satsningar Stockholm gör som rör hållbar mobilitet. Christophe kommer även besöka Klarabergsgatan och Sergels torg i sällskap med Per Eriksson CEO Partnership Organisation for Stockholm City Center.

– Stockholm och Paris har mycket gemensamt, bland annat kampen mot utsläppen från dieselbilarna, arbetet med att underlätta för cykelpendling och hur vi skapar en mer levande stad, med mer utrymme för människor, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

För att klara klimatmålen som riksdagen spikat måste utsläppen från vägtrafik minska med 8 procent per år fram till 2030. 2018 ökade trafikutsläppen med 0,5 procent enligt trafikverkets senaste rapport. En stor del av detta kommer från transportbranschen och där spelar taxinäringen en stor roll.

– Just nu är det svårt att resa klimatsmart på längre affärsresor som involverar flyg. Då är det desto enklare att göra bra klimatval genom att välja tåg, buss eller eltaxi till och från flygplatsen. Genom Nollzon kan vi tillsammans öka efterfrågan på utsläppsfria taxiresor och hjälpa taxibranschen att ställa om till eldrift, säger Gordon Strömfelt, projektledare för Nollzon.

Nollzon är en ideell förening som grundades av Vattenfall, IBM, ABB, Gröna Bilister och Sustainable Innovation för att ge medarbetare hållbara transportalternativ som innebär minskade utsläpp och buller i städerna.