Indien tittar på Sverige och projekt Växel som förebild för smarta elnät


En delegation från Indien är på besök i Sverige för att titta på lösningar för smarta elnät. Delegationen kommer att besöka Sveriges smartaste elnät utanför Uppsala, det saltvattenbaserade batterilagret i Tiundaskolan och likströmsnätet hos Vasakronan.


Fr.v. Vishal Kapoor, Ministry of Power, Government of India, Fredrik Björklund, Stuns energi, Joachim Lindborg, projektledare, Sustainable Innovation, Kumud Wadhwa, deputy director, National smart grid mission, Reena Suri, Vice President, INDIA smart grid forum, Helena Lindquist, Lightswitch, Arati Davis, Vice President, Sweden India Business Council, Albin Carlén, Swedish smartgrid

Som ett led i Sveriges nära innovationssamarbete med Indien som startades av energiminister Ibrahim Baylan i våras kommer delegationen nu på besök för att titta på lösningar för framtida förnybara energisystem. Under onsdagen besöker man Energimarknadsinspektionen för att diskutera smarta elnät och under torsdagen görs studiebesök i Uppsala där spetstekniken används i verkliga miljöer.

– Det är viktigt att koppla ihop samtal med faktiska projekt och lösningar. Vi vill hålla en öppen dialog och ett utbyte där innovativa lösningar kan flyta fritt mellan Indien och Sverige, säger Albin Carlén, Forum för smarta elnät.

Smarta elnät ligger högst på dagordningen. Första stoppet görs i Upplands energis elnät där man i projekt VäxEl kopplar ihop elbilsladdning, solceller, energilagring och inkluderar värmepumpar som samspelar för att minska belastningen i elnätet. Det i sin tur gör att mer förnybar energi kan användas.

Likströmsnätet och salvattenbatteriet är intressanta på grund av den pågående elektrifieringen i Indien med micronät och lokala lösningar. Där har även solceller en stark roll.

Elnätsprojektet Växlande effektreglering (VäxEl) utanför Uppsala drivs av Sustainable Innovation och tilldelades i våras världspriset ISGAN Award of Excellence. Utmärkelsen gick till det projekt som på bästa sätt främjar energiomställningen och möjliggör nyttjandet av mesta möjliga mängd förnybar energi i elnätet.

Projektet VäxEl delfinansieras av Energimyndigheten inom programmet ”SamSpel

Kontakt: Joachim Lindborg, 070-644 22 70, joachim.lindborg@sust.se