Syftet med energigemenskaper är att fler än de traditionella nätleverantörerna ska kunna bidra till energiförsörjningen i samhället. Det kan handla om ideella föreningar, små företag eller kommuner. Definitionen av en energigemenskap är en juridisk person som kan utföra en eller flera av följande uppgifter: producera el, handla med el, bygga och äga elnät samt dela el. Det finns alltså inget som hindrar en kommun från att vara en del av eller bidra till en energigemenskap.
I detta projekt utforskar vi hur kommunens roll i en energigemenskap ser ut. Eftersom det är ett outforskat koncept finns det några viktiga frågor att besvara. Samtidigt finns det mycket att vinna när kommunen får möjlighet att bidra till energisystemet. Under projektets första del kommer vi att analysera lagstiftningen, identifiera hinder och se över beredskapsperspektivet samt hur energigemenskaper kan bidra till ett mer robust energisystem. Projektets andra del handlar om att sammanställa lärdomar och riktlinjer och sprida dem till andra organisationer, främst kommuner.
Deltagare i projektet inkluderar Eskilstuna kommun, Energy Evolution Centre, Eskilstuna kommunfastigheter, Mälardalens universitet samt Sustainable Innovation. Finansiering för projektet erhålls från Energimyndigheten.