Hållbarhetsarenan

Hur kan vi få städernas klimatomställning att gå fortare?

Vi vet att det måste gå mycket fortare än nu för att vi som land ska uppnå våra gemensamma klimatmål och städernas klimatomställning är avgörande i detta. Vad tar experterna med sig från veckan i Almedalen kring hållbar stadsutveckling och hur skulle det kunna gå så snabbare?
Hållbarhetsarenan

Tid och plats

Datum: Torsdag 7 juli
Tid: 12.00 – 13.30
Arrangör: Sustainable Innovation, IQ Samhällsbyggnad, Viable Cities & Klimatarena Stockholm
Lokal: Stora matsalen
Förtäring: Ja

Om eventet

Välkomna till en expertlunch om hållbar stadsutveckling och hur städernas klimatomställning kan gå fortare! Vi samtalar om vad vi tar med oss från veckan i Almedalen med fokus på utveckling och samverkan inom klimatinitiativ och klimatkontrakt. Med hjälp av våra spanare och deltagare fångar vi upp inspel från veckan som vi tar med oss hem för att förverkliga. Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd Stockholm deltar och summerar Almedalsveckan med sitt perspektiv på städernas klimatomställning.

Sverige har genom Fossilfritt Sveriges nationella färdplaner satt en ambitiös agenda som nu realiseras genom lokala klimatinitiativ såsom LFM30 i Malmö och Klimatneutralt byggande Göteborg samt regionala initiativ som Klimat 2030 i Västra Götalandsregionen eller Klimatarena Stockholm. För att ge ytterligare kraft i omställningen har Viable Cities lanserat en process kring klimatkontrakt 2030 som 23 kommuner och 5 myndigheter nu startat upp med full kraft. Detta är också en del i EUs Cities Mission där 7 av städerna finns med.

Medverkande

Thomas Sundén, VD, Sustainable Innovation
Anita Aspegren, VD, IQ Samhällsbyggnad
Olga Kordas, Programchef, Viable Cities
Malin Fijen Pacsay (MP), Ordförande i klimat- och hållbarhetsnämnden, Region Stockholm
Helena Bjarnegård, Riksarkitet, Boverket
Katarina Luhr, Miljö- och klimatborgarråd Stockholm, Miljöpartiet